Vem var Stig L?

1930, Stockholmsutställningens år, råkade Stig Lindberg 14, såga av sig ena tummen. Läkarna sade att den inte gick att rädda, men Stig L gav sig inte förrän den satt på plats igen. Händelsen gjorde att han var tvungen att överge sina pianistdrömmar och istället började han 1935 på Tekniska Skolan (Konstfack). 1937 fick han arbete som sommarvikarie på Gustavsbergs fabriker. Där blev han kvar till 1980, efter att 1957 blivit huvudlärare i keramik på Konstfack och 1970 erhållit professors titel. Stig L kunde sälja sig själv, var envis och hade fantasi. Viktiga egenskaper för vilken designer som helst. Och människa.Vad gjorde Stig L?

Det mesta. På Gustavsberg naturligtvis keramik, allt ifrån unikt stengods och fajanser till serieproducerat hushållsporslin, läs Terma, Spisa Ribb och Berså. Och däremellan design i plast, emaljmålningar med mera. Utflykter, som till NK:s textilkammare resulterade i olika tyger och mönster: Livets träd, Lustgården och Fruktlåda är några namn. Illustrationer till barnböcker: Nyfiken i en strut och Krakel Spektakel. Teveapparater för Luma och spelkort för Öberg & son avslöjar ännu mer om Stig L:s mångsidighet.Det unika med Stig L?

Parollen var ofta Varför inte tvärtom? Aldrig dumdristigt, utan med funktion som grundtanke - han respekterade Bauhaus tankar. Samtidigt experimenterade han hej vilt, oftast i Studion på Gustavsberg. Studion var ett gemensamt påfund av herrar Kåge och Lindberg. Bomärket var en hand och en signatur. Stig L var surrealisten och den lekfulle, hans former och dekorer var nya för den svenska keramikvärlden.Vem känner Stig L?

Du har säkert mött honom redan. Genom tallrikar, tyger, askkoppar, sparbössor o s v. Det är många som känner Stig L i utlandet också. I slutet av 40-talet och början av 50-talet fick han flera utmärkelser vid Triennalen i Milano. 1959 formgav han omslagspapper för Seibu, det japanska varuhuset. Och hans verk finns att beskåda på Museum of Modern Art i New York, Victoria & Albert Museum i London och många andra muséer runt om i världen.


(FS 1994)